Gehoor

Gehoorproblemen
Bij gehoorproblemen kan het voorkomen dat er ook uitspraakproblemen ontstaan. Ook kan je kind anderen minder goed verstaan. Dit kan leiden tot problemen in de communicatie.

Wat doet de logopedist?
Indien er twijfel is of het gehoor voldoende is, verwijst de logopedist door naar de huisarts. De huisarts bepaalt of een bezoek aan de KNO-arts of het audiologisch centrum nodig is.

Auditieve verwerkingsproblemen
Het kan ook zijn dat het kind gesproken taal wel goed kan horen, maar niet goed lijkt te verwerken. De boodschap wordt wel gehoord, maar komt niet binnen. Dan kunnen de auditieve vaardigheden niet goed ontwikkelen. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor het leren lezen en schrijven.

Wat doet de logopedist?
Om auditieve verwerkingsproblemen vast te stellen is verder onderzoek bij het audiologisch centrum nodig. Dit kan gedaan worden vanaf ongeveer 6 jaar. De logopedist kan je hierbij begeleiden.

Wijs met letters
Onder auditieve vaardigheden verstaan we rijmen, het horen van de eerste, middelste of laatste klank in een woord, het hakken (auditieve analyse) en plakken (auditieve synthese) van korte woorden en verschillen horen tussen klanken en woorden (auditieve discriminatie). Wanneer een kind moeite heeft met de auditieve vaardigheden, kan dit problemen veroorzaken met de overgang van groep 2 naar groep 3.

Wat doet de logopedist?
Bij Laura Logopedie bieden we de methode Wijs met letters aan. Deze methode geeft kinderen een steuntje in de rug met klanken en letters als aanvulling op het klassikale programma. Het doel van het programma is spelenderwijs bekend raken met de functie van klanken en letters, waardoor de overgang van groep 2 naar groep 3 (en dus het aanvankelijk leesproces) vereenvoudigd wordt. Doordat de kinderen ervaring opdoen met activiteiten rond geletterdheid groeit het zelfvertrouwen, de motivatie en wordt de kans op een succesvolle leesstart vergroot. Het programma duurt 10 weken en wordt bij voorkeur vóór de overgang naar groep 3 gestart
(in de tweede helft van groep 2).