Stotteren

Stotteren
Stotteren kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan het zijn dat je kind klanken, lettergrepen of woorden onbedoeld herhaald of dat het klanken, lettergrepen of woorden verlengt. Ook kan stotteren zich lichamelijk uiten, zoals vaak knipperen met je ogen, snel ademhalen of oogcontact vermijden. Hierdoor kan het dat je kind bepaalde situaties uit de weg gaat of het stotteren uit de weg gaat door klanken te vervangen of woorden te vermijden. Een kind kan onzeker worden door het stotteren. Ook jij als ouder kan zorgen hebben rondom het stotteren of je afvragen hoe je het beste om kunt gaan met het stotteren van je kind.
Stotteren begint meestal tussen de leeftijd van 2 en 7 jaar. Bij een grote groep kinderen gaat het stotteren vanzelf over, maar soms is logopedie of stottertherapie nodig. Tijdig contact opnemen met een logopedist of stottertherapeut is belangrijk.

Wat doet de logopedist?
De logopedist onderzoekt en behandelt stotteren middels twee methodes, namelijk Restart-DCM of Lidcombe. Beide methodes zijn wetenschappelijk onderbouwd en bieden goede resultaten. Echter is het goed om te bekijken welke methode het beste past bij de hulpvraag van jouw kind en binnen jullie wensen. In de praktijk behandel ik stotteren middels de methode Restart-DCM (tot 6 jaar). Wanneer blijkt dat de Lidcombe-methode beter bij jullie past, verwijs ik jullie graag door naar een
collega-logopedist of stottertherapeut in de regio. In de toekomst wordt deze specialisatie in de praktijk verder uitgebreid.