Mondmotoriek
Afwijkende mondgewoonten
Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontes of bewegingen die negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Onder afwijkende mongewoonten verstaan we bijvoorbeeld: mondademen (openmondgedrag), afwijkend slikken (met de tong tegen of tussen de tanden slikken), duim- en vingerzuigen, speengebruik of lip- of nagelbijten. Afwijkende mondgewoonten kunnen een verstoord evenwicht van de onderlinge spieren veroorzaken. Hierdoor kunnen vervormingen van de kaken of verandering van de gebitsstand ontstaan, zoals een open beet, overbeet of onderbeet. Ook kunnen afwijkende mondgewoonten ervoor zorgen dat je kind gaat slissen. Soms signaleert de orthodontist of tandarts afwijkende mondgewoonten en verwijst hij of zij jouw kind door naar een logopedist.
Wat doet de logopedist?
Bij Laura Logopedie behandel ik afwijkende mondgewoonten middels oro-myofunctionele therapie (OMFT).
Ik onderzoek de spieren in en rondom de mond en stel een behandelplan op, waarna de therapie kan worden gestart. Behandeling is gericht op het aanleren van goede gewoontes, zoals een neusademhaling met lipsluiting, een goede tongpositie in rust en een correcte slik. Soms is samenwerking met tandarts of orthodontist nodig, bijvoorbeeld wanneer het verstandig lijkt om een myosa (soort beugeltje) in te zetten om de nieuwe gewoonten sneller te automatiseren. Laura Logopedie is gespecialiseerd in oro-myofunctionele therapie en geschoold om de myosa’s in te zetten ter ondersteuning van de behandeling.
Behandelmateriaal voor logopedisten
Naast het onderzoek en de behandeling van afwijkende mondgewoonten, ontwikkel ik ook OMFT-behandelmateriaal voor logopedisten.
Zie de ‘webshop’ voor meer informatie en het huidige assortiment.
