Laura Logopedie is een allround logopediepraktijk voor kinderen en jongvolwassenen. In de praktijk onderzoek en behandel ik diverse stoornissen die de communicatie kunnen verstoren. Bent u benieuwd bij welke problemen ik kan helpen? Hier leest u welke stoornissen door de logopedist behandeld worden.
Twijfelt u of de hulpvraag van uw kind logopedisch van aard is? Neem gerust contact met mij op. Dit kan telefonisch (bellen/WhatsApp) of per
e-mail. Ik denk graag met u mee.
Stoornissen
-
Zwakke woordenschat
Moeite met zinsbouw
Moeite met begrijpen van taal
Taalontwikkelingsstoornis (TOS)
-
Articulatieproblemen
Slissen
Stotteren
-
Openmondgedrag
Overmatig speekselverlies (kwijlen)
Duim-, vinger- of speenzuigen
Slikproblemen
Afwijkende mondgewoonten (OMFT)
-
Heesheid
Schorre stem
Verkeerde spreekademing
Hypo- of hypernasaal spreken
-
Onvoldoende auditieve vaardigheden
Taal
Taal bestaat uit het begrijpen en produceren van klanken, woorden en zinnen. Wanneer er sprake is van een taalachterstand of taalontwikkelingsstoornis, kan logopedie zinvol zijn. Tijdens de behandeling kan worden gewerkt aan het taalbegrip, de woordenschat, de zinsbouw of de verhaalopbouw.
Spraak
Wanneer een kind qua spraakontwikkeling achterblijft ten opzichte van leeftijdsgenootjes, kan dit de communicatie bemoeilijken. Bij logopedie kan gewerkt worden aan het verbeteren van de uitspraak. Binnen de praktijk werken we onder andere met de methodes Hodson & Paden, Metaphon en PROMPT om de spraakontwikkeling te verbeteren.
Adem en stem
Adem en stem zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer een gespannen manier van ademen voorkomt, of de stem onjuist wordt gebruikt, kunnen er stemklachten optreden. Bij logopedie kunnen stemhygiënische adviezen of stemoefeningen gegeven worden .
Mondmotoriek
Afwijkende mondgewoonten, zoals mondademen, duim- of speenzuigen en afwijkend slikken hebben een negatieve invloed op de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Laura Logopedie is gespecialiseerd in het behandelen van deze afwijkende mondgewoonten en biedt oro-myofunctionele therapie (OMFT).
Stotteren
Stotteren begint meestal tussen de leeftijd van 2 en 7 jaar. Bij een grote groep kinderen gaat het stotteren vanzelf over, maar soms is logopedie of stottertherapie nodig. Tijdig contact opnemen met een logopedist of stottertherapeut is belangrijk. Binnen de praktijk behandel ik stotteren middels de methode Restart-DCM (tot 6 jaar). In de toekomst wordt deze specialisatie in de praktijk verder uitgebreid.
Gehoor
Bij gehoorproblemen kan het voorkomen dat er ook uitspraakproblemen ontstaan. De logopedist is alert op gehoorproblemen en kan uw kind indien nodig verwijzen voor gehooronderzoek. Ook kan het zijn dat uw kind gesproken taal niet goed lijkt te verwerken. De boodschap wordt wel gehoord, maar komt niet binnen. Dan kunnen de auditieve vaardigheden niet goed ontwikkelen. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor het leren lezen en schrijven. Logopedie kan adviezen geven en helpen de auditieve vaardigheden te verbeteren.